Tłusty czwartek za nami

Tłusty czwartek za nami, ale warto wspomnieć o konkursie „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Pączka”. W konkursie udział wzięło ponad 40 pączków a organizatorem był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Wśród zgłoszonych pączków znalazły się m.in. takie z nadzieniem pomarańczowo-dyniowym czy z pyrą. Pączki degustowały dwie kapituły: profesjonalna i konsumencka.W konkursie mieliśmy również swojego reprezentanta, którym była CAFE RESZKA z Buku, której pączek zajął 3 miejsce w kategorii pączka z powidłami. Oto zbiorcze wyniki:

Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Pączka” otrzymały:

– Cukiernia Jagódka z Suchego Lasu za Pączka z nadzieniem wiśniowym
– Wypiekarnia Hanna Krolczyk z Murowanej Gośliny za pączka z pieca z powidłami
– PPHU Ammaretto Cukiernia Krzysztof Pielak za pączka z marmoladą wypiekany na smalcu
– Smaczki Maszki z Baranowa za pączka z domowymi powidłami
– Kawiarnia Cafe Reszka z Buku za pączka z powidłami
– Cukiernia Jacek Grzeczka z Pobiedzisk za pączka z powidłami śliwkowymi
– Pod Strzechą z Biskupic za pączka z nadzieniem wiśniowym
– Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk z Kórnika za pączka z powidłami
– Marta Ignasiak-Kciuk z Koła Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za cronut z nadzieniem z białej czekolady w polewie
– pączek w maśle z Lubonia pączek tradycyjny z powidłami śliwkowymi.

Druga kapituła, składająca się z mieszkańców Poznania i powiatu poznańskiego, wielbicieli pączków oceniła pączki następująco: pierwsze lokata przypadła Cukierni Ryszard Gembiak z Poznania za pączka tradycyjnego z marmoladą z czerwonych owoców, drugie miejsce zajęła Wypiekarnia Magdalena Pawlaczyk Z Kórnika za pączka z Malinami i białą czekoladą, a trzecią nagrodę przyznano Marcie Ignasiak-Kciuk z Koła Gospodyń Wiejskich w Błażejewie za pączka z nadzieniem z białej czekolady i adwokata. Wyróżnienia przyznano zaś Beacie Wojciechowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Plewisk za pączka z pyrą oraz Adriannie Tyranowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich Waliszewianki za pączka „pudrowa truskaweczka”.

Konkurs odbył się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął starosta poznański Jan Grabkowski.

WYDAWCA: CDS-LIDER Consulting & Doradztwo & Szkolenia ul. Powstańców wlkp 30 64- 320 Buk Adres redakcji: j.w. Bukowski Lider ISSN 1898-701X

Redaktor naczelny: Małgorzata Szlązak
Redaktor- Tomasz Giełda

Adres redakcji: ul. Niegolewskich 11a, 64-320 Buk
Test

Małgorzata
redaktor naczelny

 508 194 700
 biuro@cds-lider.com.pl

Jagoda

Jagoda
redaktor i reklama

 512 307 931
 jagoda.zuchlewska@gmail.com

Tomek

Tomek
redaktor i reklama

 796 064 410
 cdsgazeta@wp.pl