Dzień czerwony
9 kwietnia 2019 r. w „Pogodnej Jesieni” obchodziliśmy kolejny z serii „kolorowych dni”, tym razem Dzień Czerwony. Celem inicjatywy była chęć ukazania wpływu kolorów na nasze życie, ze szczególnym zwróceniem uwagi na warzywa i owoce. Kolor czerwony różnie się nam kojarzy. Z jednej strony jest symbolem rewolucji i krwi, z drugiej miłości, życia i emocji. Ta najgorętsza z barw świetnie urozmaica potrawy. Czerwone warzywa i owoce poprawiają pracę serca i układu krążenia. Oprócz tego obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Przyspieszają zrastanie się tkanek przy stanach zapalnych stawów. Seniorzy przygotowali pełne zdrowia surówki, sałatki, sok i przekąski. Było pysznie, zdrowo i pouczająco! Seniorzy na długo zapamiętają walory smakowe i odżywcze czerwonych warzyw i owoców.
Seniorzy Domu Dziennego Pobytu „Pogodna Jesień” w Buku