Świąteczny konkurs

Zanim na niebie zaświeci pierwsza gwiazdka i będzie można zasiąść do wigilijnej wieczerzy, wielkopolskie gospodynie dobędą notesów z przepisami kulinarnymi i rozpoczną wielkie gotowanie tradycyjnych dwunastu potraw. A będą to przepisy nie byle jakie – najczęściej w rodzinie od pokoleń: pyszna zupa migdałowa, słodkie kluski z makiem, aromatyczna kapusta z grzybkami, postne śledzie z ziemniakami czy wykwintne karpie. Czas, by przepisy na te tradycyjne dania przestały ukrywać się w kredensowych szufladach, a przygotowane z nich potrawy zachwyciły podniebienia wielkopolan i nie tylko – wszak smak nie zna granic!

Instytut Skrzynki zaprasza do udziału w konkursie na przepisy kulinarne „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność”, edycja: „Potrawy na wigilijnym stole”. Ocenie podlegać będzie pełne menu stołu wigilijnego czyli zupy, przekąski (na zimno i na ciepło), dania główne, wypieki i ciasta oraz gwiazdkowe smakołyki. Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane będą zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).

W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną liczbę przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy.
Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną ilość przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy, dostępny wraz z regulaminem konkursu na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz wraz z załączonymi przepisami (spis ilościowy składników oraz sposób przygotowania) oraz 1-3 zdjęcia własnego autorstwa (lub zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatuoznanskiego.pl najpóźniej do 20 grudnia 2021 r. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone najpóźniej22 grudnia 2021 roku. Zgłoszenia konkursowe oceni kapituła konkursu powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, historycy, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby świata kultury, sztuki i mediów.

Uczestnicy konkursu ubiegają się o trzy nagrody finansowe: 1 miejsce – nagroda w wysokości 500 złotych, 2 miejsce – 300 złotych, 3 miejsce – 200 oraz liczne zestawy upominkowe. Konkurs ma na celu dokumentowanie, wyłanianie i promocję najlepszych receptur i przepisów na potrawy regionalne i tradycyjne oraz receptur na przetwory kulinarne z terenu Wielkopolski, a szczególnie powiatu poznańskiego. Celem naszym jest nagradzanie i promowanie ich autorów i tzw. „domowych archiwistów”, czyli osób przechowujących w gospodarstwach domowych notatki i zapiski kuchenne – często wielopokoleniowe. Przepisy na potrawy i przetwory wyróżnione w trakcie Konkursu będą w sposób szczególny promowane w działaniach statutowych Instytutu Skrzynki oraz publikowane na stronie szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego www.smakipowiatupoznanskiego.pl

Konkurs odbywa się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Wydarzenie objęte jest honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

 

 

Źródło: Instytut Skrzynki

WYDAWCA: CDS-LIDER Consulting & Doradztwo & Szkolenia ul. Powstańców wlkp 30 64- 320 Buk Adres redakcji: j.w. Bukowski Lider ISSN 1898-701X

Redaktor naczelny: Małgorzata Szlązak
Redaktor- Tomasz Giełda

Adres redakcji: ul. Niegolewskich 11a, 64-320 Buk
Test

Małgorzata
redaktor naczelny

 508 194 700
 biuro@cds-lider.com.pl

Jagoda

Jagoda
redaktor i reklama

 512 307 931
 jagoda.zuchlewska@gmail.com

Tomek

Tomek
redaktor i reklama

 796 064 410
 cdsgazeta@wp.pl