Kulinarne szaleństwa w Pluszaku
Wielu rodziców zastanawia się jak przekonać swoje pociechy do zdrowej kuchni. Utarło się przekonanie, że dla dzieci kręcą nosem na marchewkę, nie lubią buraków, ale wszystko te przeciwności można pokonać.
W piątek 8 kwietnia Niepubliczne Przedszkole Pluszak odwiedził tata naszej przedszkolaczki – pan Rafał Soroczyński, który na co dzień jest kucharzem w renomowanej restauracji. Jego wizyta stałą się niezwykłą kulinarną podróżą w świat kolorowej i zdrowej kuchni pełnej warzyw i owoców. Rozpoczęła się od przedstawienia specyfiki pracy kucharza, poprzez podstawową terminologię aż po zaproszenie do wspólnego przygotowani zdrowych przekąsek. Pan Rafał Soroczyński przyniósł do przedszkola mnóstwo pysznych i przede wszystkim zdrowych produktów, z których miało powstać kilka zdrowych niespodzianek. Krojenie, siekanie i obieranie w wykonaniu profesjonalisty wywarło na dzieciach ogromne wrażenie i zaciekawienie. Tym bardziej, iż przedszkolaki zostały zaangażowane do pomocy myciu warzyw i owoców, obieraniu czy krojeniu, co nie przeszkadzało pomocnikom w podjadaniu co smaczniejszych kąsków.
Wspólna praca zaowocowała przepysznymi przysmakami: gąsienicą z warzyw, koktajlem z czerwonych buraków, kiwi i jogurtu naturalnego oraz chałwy czy tortu arbuzowego. To była prawdziwa uczta nie tylko dla oczu, ale przede wszystkim dla podniebienia. Pan Rafał Soroczyński udowodnił, że zdrowe przekąski podane w ciekawej formie nie mają prawa nie smakować nawet najmłodszym. Nasi przedszkolacy udowodnili to bardzo szybko nie pozostawiając na talerzach nawet kawałka pomidora, ogórka czy arbuza.
Na pełną fotorelację zapraszamy na naszą stronę na Facebooku: tutaj. Serdecznie dziękujemy panu Rafałowi Soroczyńskiemu za niezwykłą podróż do krainy zdrowych przekąsek.
Panie i dzieci z Przedszkola Pluszak w Buku